BALLI PASTA / RUS PASTASI

13 Mayıs 2015

BALLI PASTA

   Nefis ve farklı bir pasta tarifi olan ballı pastanın hem sunumu hem de lezzeti oldukça şaşırtıcı. 







Bu merak uyandırıcı ve lezzetli ballı pasta aslında ülkemiz de Rus pastası olarak biliniyor. Medovik ve Marlenka olarak da bir kaç yerde karşılaştım... 
  Ballı pastanın orjinalinde karamel yok fakat ben karamelli yapmayı tercih ettim. 

 Tarifin sonuna bir kaç püf noktası yazdım. Bakmanızda fayda var ;)










MALZEMELER

115 gr tereyağı
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı bal

Kreması için;

2 paket süt kreması
Arzuya göre ev yapımı karamel
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz / fındık

Üzeri için;

Kek parçaları
Rende çikolata
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz / fındık

TARİFİ


  • Tereyağını eritelim. 
  • 3 adet pişirme kağıdına 2`şer adet yuvarlak, kare veya dikdörtgen çizelim. 
  • Yumurtaları şekerle çırpalım.Tereyağı, bal, kabartma tozu ve un ekleyip çırpma işlemine devam edelim. Biraz un ekleyerek hafifçe yoğuralım. Merdayle açılacak kıvama gelince 6 parçaya ayıralım.
  •  Çizilmiş pişirme kağıdının ( çizilen kısmı altta kalacak şekilde) üzerine merdane ile hamuru açalım. ( Açarken un eklemeyin ki hamur sertleşmesin)
  • 150 C° lik fırında 5 dakika pişirelim. Soğuması için ızgara teli üzerine alalım. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayalım.
  • Kremaları çırpma kabına alıp pudra şekeri, bal ve karamel ile kremşanti kıvamına gelene kadar çırpalım. Ceviz veya fındık ilave edip karıştıralım.
  • Pişen keklerin kenarlarını keserek düzleştirelim.
  • Servis kabına bir kek bir krema olacak şekilde dizelim. En üste tekrar krema sürelim.
  • Üzeri için kek parçaları, ceviz veya fındık ve rendelenmiş çikolata serpelim. Buzdolabında 8 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.

Not:

  1. Ballı Pasta kekinin pişme süresi çok önemlidir. Benim kullanmış olduğum fırında 4 dakika pişirmem yeterli oldu. Eğer çok uzun süre fırında kalırsa kurabiye hamuru gibi pişip sertleşir.
  2. Karamel kullanmak isterseniz 2 yemek kaşığı şekeri tencerede eritip 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Tereyağı eriyip 1 ton koyulaşınca 4 yemek kaşığı krema ekleyin. 1 ton daha rengi koyulaşınca ocağın altını kapatın. Karamel başta akışkan fakat soğudukça sakız kıvamı alacaktır.

Share This Post

0 yorum:

Yorum Gönder