KARAMELLİ PASTA

31 Aralık 2014

KARAMELLİ PASTA

   Ne zamandır şöyle bir karamelli pasta yapmak istiyordum. Ama açıkçası karameli yapmak konusunda bir kaç kötü tecrübem vardı. Fakat bu sefer karamelim oldu. Sizlerde benim gibi karamel konusunda çekinceleri olan birisiyseniz bu tarifi deneyin güzel sonuçlar alacaksınız.


   Öncelikle pandispanyanın püf noktalarıyla başlayalım. Pandispanyanın güzel kabarması için yumurta akını ayrı yumurta sarısınıda ayrı çırpmamız gerekiyor. Yumurta aklarını bir çimdik tuz ile köpürene kadar çırpmalıyız. Ve en son aşama olan kuru malzemelerle y.sarısı karışımını yumurta akı ile buluştururken köpükleri söndürmeden karıştırmalıyız.

   Gelelim karamele, şeker ve tereyağını eritip hafif sarı olacak şekile getirdikten sonra ocaktan tencereyi alıp krema eklemeliyiz. Kremayı iyice karıştırıp ocağa tekrar alalım ve üzeri göz göz olunca bir ton daha koyulaşmasını bekleyelim. Henüz sıvı haldeyken ocaktan alalım. Bekleyeceği süre zarfında karamel kıvamı koyulaşacaktır. 



   Şimdi karamelli pastayı yapmaya başlayabiliriz:)




MALZEMELER

Pandispanya için;

( iki pandispanya ölçüsü kullandım)
60 gr tuzsuz tereyağı
4 yumurta
135 gr toz şeker
125 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Tuz

Karamel için;

25 gr tuzsuz tereyağı
25 gr toz şeker
65 gr krema


Beyaz çikolata ganaj için

150 gr beyaz çikolata
75 gr krema

Sütlü çikolata ganaj için

120 gr sütlü çikolata
60 gr krema


Kenarları için;

100 gr sütlü veya bitter çikolata



TARİFİ

  • Pandispanya için kelepçeli 22 cm yuvarlak kek kalıbını yağlayalım. Pişirme kağıdını tabanına serelim. Fırını 200C dereceye ayarlayalım.
  • Tereyağını eritip soğumaya bırakalım.
  • Yumurtaların  akını bir miktar tuz birlikte çırpalım. Yumurta eski görüntüsünün 4-5 katı olunca çırpma işlemini bitirelin.
  • Yumurtaların sarısını da şekerle çırpalım.
  • Vanilya, kabartma tozu ve unu eleyerek yumurta sarısıyla çırpalım. 3 bölümde yumurta akı karışımına hafifçe yedirelim. Eriyen tereyağınıda ekleyip kalıba dökelim.
  • 20-25 dakika pişirelim. Kürdanla pişme durumunu kontrol edip fırından çıkarıp ızgara teli üzerine ters çevirerek soğutalım. 
  • Karamel için tereyağını tencerede eritip şekeri ilave edelim ve karamelize ettikten sonra kremayı ekleyerek pişirelim.
  • Karameli soğumaya bırakalım.
  • Fildişi ganaj için kremayı ısıya dayanıklı bir kaba alıp  icine doğranmış beyaz çikolata ekleyelim. Benmarie usulü eritip soğuması için bekletelim.
  • Sütlü ganaj içinde aynı işlemleri uygulayalım.
  • Pastayı su,rom ve toz şekerden oluşan şerbetle ıslattım. Siz arzu ettiğiniz aromayla ıslatabilirsiniz. 
  • Pastanın ilk katına önce karamel ardından sütlü çikolata ganaj sürelim. Diğer katı kapatıp üstünü şurupla ıslatıp fildişi ganaj ile üstünü arzu ettiğimiz şekilde süsleyelim.
  • Sütlü veya bitter çikolatayı eritip yağlı kağıt üzerine dökelim. Spatula ile ince bir tabaka oluşturduktan sonra üzerine aynı boyutlarda yağlı kağıt serip rulo yapalım. Buz dolabında sertleştirip ruloyu açalım.
  •  Pastanın kenarlarına çikolatadan koyup buz dolabında pastayı dinlendirdikten sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.

Share This Post

0 yorum:

Yorum Gönder