KARNIYARIK

17 Nisan 2014

KARNIYARIK


  Patlıcan'ın ilk yetiştiriciliği M.Ö. 5. yy.'da Hindistan da gerçekleştirilmiştir. Sonra Afrika , sonra Doğu Akdeniz ve Avrupa'ya gelmiştir.
  Patlıcan kalori bakımından oldukça düşük bir besindir. B gurubu vitaminlerinden B1 , B3, B5, B6 , manganez, bakır,potasyum içermektedir. İçerdiği az miktardaki nikotin sebebiyle dünyada patlıcanı tüketen tek canlı türü insandır.
  Sağlığa faydaları ise sinirleri yatıştırır, yüksek kolesterolü düşürür, kansızlığa iyi gelir ve idrar söktürücü etkisi vardır.







MALZEMELER

6 adet orta boy patlıcan
2 su bardağı su
2 adet orta boy soğan
250 gram kıyma
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber
İnce doğranmış domates, biber
2 su bardağı sıvı yağ ( kızartma için)


TARİFİ


  • Patlıcanları ortasından şerit halinde keselim.
  • 1 saat tuzlu suda bekletelim. Böylece patlıcanlar acı suyunu vermiş olur.
  • Havlu kağıt yardımıyla iyice kurulayalım.
  • Sıvı yağda önlü arkalı hafifçe kızartalım.
  • Kıymaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ, küp küp doğradığımız soğanları ekleyip kavuralım. 
  • Küp küp doğradığımız domatesi ve baharatları ekleyip kıymalı harcımızla karıştıralım.
  • Patlıcanları çizdiğimiz yeri üstte kalacak şekilde borcama yerleştirelim.
  • Üzerine kaşık yardımıyla hafifçe bastıralım ve harcımızı yerleştirelim.
  • Patlıcanlara  2 su bardağı sulu salçalı su hazırlayıp dökelim. İnce doğranmış domates ve biber dilimleriyle patlıcanları süsleyelim.
  • Fırında 20 dk pişirdikten sonra karnıyarığımız servise hazır.


Afiyet olsun

Share This Post

0 yorum:

Yorum Gönder