KIBRIS TATLISI

17 Şubat 2015

KIBRIS TATLISI

   Kıbrısın meşhur ve lezzetli tatlılarından birinin tarifini vereceğim bugün sizlere.
   Tarifte un yok :) Yerine galeta unu var. Şerbetli ama üzeri sütlü bir tatlı. Duyunca nasıl dedirtip tadına bakınca tarif defterlerimizin ilk sıralarında yer alacak bir tatlı.




   Kısaca püf noktalarından bahsetmek istiyorum. Şerbet yaparken şeker ve su tencerede kaynatıldıktan sonra limon suyu eklenmeli. Eğer kaynama aşamasında eklersek şerbet de acılaşma olur. Peki niye limon suyu ekliyoruz? Bilmeyenlerimiz için söyleyeyim limon suyu şerbet deki olası kristalleşmeyi önlüyor.
   Bir diğer püf noktalarımız ise keki pişirdik ve şerbeti içinde çekmesini istiyoruz. Kekimiz sıcak şerbetimiz soğuk olacak ve kekin üzerine bir kaç delik açarsak hemen şerbeti çektiğini göreceksiniz. Muhallebi için dikkat etmemiz gerekense eğer muhallebinin bembeyaz olmasını istiyorsanız nişasta kullanın derim. Tabii un kullanarak pişirdiğimiz muhallebilerde var. Fakat her ikisinide deneyin ve farkını görün derim. Vanilyayı ise ocaktan muhallebiyi alınca koyalım ki o muhteşem kokusu gitmesin;)




   Bu kadar püf noktası yeter buyrun malzemeler ve tarif:)



MALZEMELER

Keki için;

3 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
3 damla limon suyu

Muhallebi için;

4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket toz şanti

TARİFİ


  • Şerbet için toz şeker ve suyu tencere alıp kaynatalım. Kaynadıktan sonra limon suyu ekleyelim.
  • Keki için yumurta ve şekeri çırpalım. Sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim. Kuru malzemeleri ilave edip iyice karışmasını sağladıktan sonra kare veya dikdörtgen pişirme kabının (dibini yağlayalım) içine dökelim.
  • 180 C derecelik fırında 20 dk kürdan batırınca temiz çıkacak şekilde pişirelim.
  • Sıcak keke soğuyan şerbeti dökelim.
  • Muhallebi için bir tencerede vanilya ve şanti hariç tüm malzemeleri koyup pişirelim. Ocaktan muhallebiyi alıp vanilya ekleyelim ve karıştıralım.
  • Ara ara kabuk tutmaması için karıştırarak muhallebinin soğumasını sağladıktan sonra toz şanti ekleyip çırpalım.
  • Şerbetli kekin üzerine muhallebi dökelim.
  • Üzerine hindistan cevizi döküp buz dolabında 2_3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun.

Share This Post

2 yorum: