FRANGİPANE

11 Şubat 2015

FRANGİPANE

   Frangipane Fransa`nın geleneksel tatlarından biridir. Kısaca anlatmam gerekirse bildiğimiz klasik tart hamuru üzerinde marzipanlı bir krema ve üzerinde mevsim meyveleri ile pişiyor.



   Frangipanenin tadı nötr olduğu için istediğiniz meyve çeşitleriyle yapabilirsiniz. Ben bu mevsimde armutlusunu tercih ettim. Siz elmalı veya ayvalı çeşidini de yapabilirsiniz.
































MALZEMELER

Tart hamuru için;

125 gr tereyağı
110 gr pudra şekeri
1+2/3 su bardağı un
1 yumurta sarısı

Frangipane Kreması için;

100 gr marzipan ( badem ezmesi) veya 150 gr badem tozu
50 gr badem tozu ( badem ezmesi kullanacaksanız)
1 adet yumurta akı + 1 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
110 gr tereyağı
1 limon veya 1/2 portakal kabuğu

2 adet armut
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çubuk tarçın
3 adet karanfil
Limon suyu
Su

Üzeri için;

Pudra Şekeri

TARİFİ


  • Tart hamuru yapmak için yumurta sarısı hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alalım. Elinizle ufalayalım. Yumurta sarısı ilave edip hamuru yoğuralım. Strece sarıp 1 saat buz dolabında dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru kalıba koyup kalıba yayalım. Üzerini folyo ile kaplayıp ağırlık olarak nohut vb malzeme koyduktan sonra 190C derecede 15 dk pişirelim. Soğuması için tartı bir kenara koyalım.
  • Frangipane kreması için eğer sırf badem tozu kullanacaksanız;
  • Tereyağını eritelim. Soğuyunca diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Badem ezmesi kullanacaksanız;
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına badem tozu, yumurta, toz şeker, limon veya portakal kabuğu ekleyip karıştıralım.
  • Soğuyan tarta frangipane kremasını dökelim.
  • Armutları soyup az su ilave edelim. Tarçın, karanfil, şeker, limon suyu ilave edip 10 dk pişirelim. Kesip frangipane kremasına koyalım.
  • Tartı 180C derecelik fırında 20 dk pişirelim.
  • Soğuyunca pudra şekeri döküp dilimlenerek servis yapalım.
Afiyet olsun.

Share This Post

0 yorum:

Yorum Gönder