MAYALAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

10 Nisan 2015

MAYA ÇEŞİTLERİ NELERDİR VE NASIL AKTİFLEŞTİRİLİR?

Maya doğada heryerde bulunabilen tek hücreli mikroorganizmadır. Saccharomyces cerevisiae bira , ekmek ve şarap üretiminde kullanılır.

Yaş maya

Küp şeklinde 42gr lık paketler de satılan bir mayadır. Buz dolabında 1 -2 haftaya kadar saklanabilir.

Aktif Kuru maya

İri taneli 100gr lık paketler de satılan bir mayadır. Buz dolabında paket açıldıktan sonra kapalı bir şekilde 1 ay kadar saklanabilir.

İnstant maya

11gr lık paketler de satılan bir mayadır. Tek kullanımlıktır.

MAYA ÇEŞİTLERİNE GÖRE NASIL KULLANILIR?

Yaş Maya

Ilık su veya süt ve şeker karıştırılır. Yaş maya, bu karışımın içinde ufalanarak eritilir.

Aktif Kuru Maya

Kullanılacak maya miktarının 4 - 5 katı kadar su veya süt ve şeker içine koyularak , kabarana kadar bekletilmesiyle aktif hale getirilir. Bu süre yaklaşık 15 dakikadır.

İnstant Maya

Un içine eklenerek kullanılır. Su ile eritilmez. Diğer mayalara nazaran daha pratiktir.

MAYA KULLANIM MİKTARLARI

Yaş maya

 5-9 su bardağı un`a 42 gr yaş maya yeterlidir.

Aktif Kuru Maya

5 su bardağı un`a 1 yemek kaşığı aktif kuru maya yeterlidir.

İnstant Maya

3-5 su bardağı un`a 1 paket instant kuru maya yeterlidir.

MAYA KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK DİĞER HUSUSLAR

Mayaların çeşidini belirledik. Yukarıda ki işlemleri uyguladık. Hamur yine de kabarmadı. Peki bu durumla karşılaşmamak için ne yapmalıyız?
  Su veya sütün ısısı çok sıcaksa maya`yı aktifleştiremeyiz. Yine su veya süt soğuksa da aynı durum geçerli. Ilık su veya süt mayalar için doğru tercihtir.
  Bir diğer önemli husus ise şeker kullanmak. Mayanın aktifleşmesi için ihtiyacı olan şekerdir. 
  En sonuncusu da uygun ortamı belirlemek. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini bez ile örterek uygun sıcaklıkta bekletilmeli.

Share This Post

0 yorum:

Yorum Gönder